Bispegården
Boligskulptur med udsigt - Bispegaarden på Vendiavej er Hjørrings nye fyrtårn. Boligskulpturen ligger i hjertet af byen og er med sine 27 meter danmarks højeste passivhus. Fra de 51 boliger er der en fantastisk udsigt ud over både by og land.
ÅrBolig
BygherreVendiavej - Hjørring
Anlægssum2014
RolleBygge og Boligforeningen af 1938

Hjørrings nye fyrtårn

Bispegaarden på Vendiavej er Hjørrings nye fyrtårn. Boligskulpturen ligger i hjertet af byen og er med sine 27 meter danmarks højeste passivhus. Fra de 51 boliger er der en fantastisk udsigt ud over både by og land.

Bispegaarden byder på 24 ungdomsboliger og 27 familieboliger - alle med elevator og en stor fælles tagterrasse. Boligerne er unikke med en fantastisk indretning og et dejligt lysindfald. Alle familieboliger har store altaner og kælderrum. Bygherren er Bygge og Boligforeningen af 1938, som administreres af Bolig Hjørring, og nu hvor det smukke vartegn en realitet, er det en tilfreds direktør, der kigger på det færdige resultat.
 
En lang proces
- Da vi i forbindelse med den store renovering i Vestbyen nedlagde 125 boliger, begyndte vi at kigge os omkring efter nye muligheder, forklarer direktør for Bolig Hjørring, Jens Ole Jørgensen. - Vi skal hele tiden sørge for, at der er et godt udvalg af almene boliger, og derfor gik vi i dialog med HPR om Garnigrunden. HPR ville gerne sælge, og vi vil gerne købe. Samtidig var kommunen en meget konstruktiv medspiller, der også ønskede at få det gamle Garni fjernet fra bybilledet. Efter en del forhandlinger fandt vi en løsning, og det var godt, for vi havde travlt. Vi stod foran en deadline, hvor kravet om indskud af grundkapital steg fra 7 til 14 procent. Det lykkedes at nå det, inden fristen udløb, og det lykkedes også et købe et saneringsmodent nabohus, som blev revet ned.

Et lavt varmeforbrug
Af miljøhensyn valgte Bolig Hjørring, at huset skulle bygges som et passivhus. - Og vi er på alle områder meget glade for resultatet. Varmeforbruget bliver meget lavt og er en del af huslejen, hvorfor det også er en meget rimelig husleje. - Vi har lagt vægt på gode materialer, ligesom det var vigtigt for os, at det var en god arbejdsplads. Mange lokale håndværkere har været involveret i byggeriet, og det er også lokale fi rmaer, der har leveret fx køkkener og vinduer, fortæller Jens Ole Jørgensen. Sammenlagt er Bispegaarden et byggeri, der har kostet op mod 80 mio. kr.